SAUTERNES

BESÖKA SAUTERNES SAUTERNES
HTML5

När man kommer till Sauternes första gången blir man förvånad. Hur kan denna landsorts idyll producera ett vin som blivit känt över hela världen?

Byn Sauternes är mycket liten, här finns två restauranger, två vinbutiker, en kyrka, ett postkontor och omkring 40 hus. Det är allt.
Här finns inga köpcentra eller matbutiker. Inga parkeringshus eller motorvägar. Det är svårt att avgöra åldern på de hus man passerar, och en del är säkerligen mycket gamla. Vägarna är smala och krokiga, och vingårdarna små. Det finns bara en vingård som man kan kalla slott, och det är Yquem. Möjligtvis 8 eller 9 av de 11 som finns i 1:a Cru. resten drivs som familjeföretag. Vinet produceras på samma sätt som man gjorde för hundratals år sedan, och under skörden plockas druvorna för hand, ofta en och en.

Hur kan det komma sig att det guldgula vinet från Sauternes är helt opåverkat av vår moderna tid? Jag kan bara hitta en förklaring: Det samspel mellan natur och yrkeskunskap som finns i Sauternes ger ett vin av mycket hög kvalité, och att kvalitén redan för hundratals år sedan var så bra att den inte kunde bli bättre.
Detta har gjort att vinet produceras på samma sätt idag som för hundratals år sedan.
Visserligen är arbetshästarna ersatta av traktorer, men druvorna plockas för hand, och vinet får jäsa och utvecklas på ekfat på samma sätt som när man började göra Sauternes på 1600 talet.

BESÖKA SAUTERNES

Planerar du att göra ett besök i Sauternes, så gör det för att du vill uppleva miljön, prova vinerna, träffa människorna som producera detta underbara vin. Har du en förhoppning att hitta viner till låga priser, kommer du säkerligen bli besviken. Prisern är mycket stabila och variationerna mycket små.

Första gången vi besökte Sauternes var i juli 2000 och då var det svårt att få komma på ett besök på de olika slotten. Inriktningen då var att producera vin och att sälja vinet i större organisationer, utan att ha någon kontakt med de slutliga kunderna.

Slotten i Sauternes är små och produktionen mycket arbetskrävande, så det var svårt att få tid för personalen att ta imot besök. Det fans sedan många år tillbaka ett Maison du Sauternes där man kan prova och köpa viner från hela distriktet.

Intresset för bra viner ökar och slutkunden är mer intresserad av hur vinet produceras. Detta har naturligtvis på verkat slotten i Sauternes på det sätt att det nu är mycket lättare att boka och geomföra besök på de olika enheterna.

Det är min målsättning att uppdatera tipps och kontaktuppgifter på de olika sidor som beskriver slotten. Grundregeln är fotfarande att det är nödvändigt att kontakta det slott man önskar besöka i god tid, och att man fått en bekräftelse på att man är välkommen innan man reser.