lönsamt vara vinodlare?


Jag har bott utomlands i omkring 15 år och när jag flyttade från Sverige i början på 2000 talet var begreppet svenska viner något som var okänt och om jag ska vara helt ärlig så har jag inte följt hur utvecklingen i landet sett ut men när jag började skriva denna serie om vin så har jag fått en inblick i den nya svenska vinkulturen där det ploppar upp nya vingårdar främst i dom södra delarna av Sverige och jag måste säga att jag tycker det är fascinerade att det odlas druvor och framställs vin i vårt land, något som var otänkbart för 20 år sedan.

Från början hade jag tänkt skriva mer om olika vingårdar men inser att det idag finns så många att välja på så det skulle vara orättvist att bara nämna några av dom här i vår serie då jag tycker att dom alla förtjänar att nämnas då dom som pionjärer banar väg för ett yrkesval som få ens funderat på. När jag tittar närmare på pionjärerna så har i stort sett alla av dom haft svårt att lyckats direkt med sin odling och vintillverkning och för den som inte är envis kanske vinodling inte är något att prova på men kanske kan det vara så att dom erfarenheter som dom fått även kan hjälpa nya människor som vill försöka sig på denna konst att minimera sina misstag, som ny kan man nog räkna med att det tar cirka 4-5 år att nå god kapacitet för vinproduktion och samtidigt ser man på dom befintliga odlarna att lönsamheten är relativt begränsad och omsättningen i genomsnitt år 2016 låg på cirka 600 000 kronor, samtidigt så ser dom flesta odlarna positivt på framtiden och räknar med att investera mer dom närmaste åren.

Även om många av dom svenska vinerna finns i systembolagets sortiment, antingen direkt i butik eller i beställningssortimentet som jag nämnde tidigare så hoppas vinodlarna att det kommer bli tillåtet med gårdsförsäljning vilket självklart skulle underlätta det för verksamheten att bli lönsam men även göra svenska viner mer kända för allmänheten. Kanske kommer ett beslut i denna fråga under 2018 men motståndarna är oroliga att detta skulle kunna bidra till att systembolagets monopolställning urholkas och att alkoholdrickandet kommer att öka om det blir så. Personligen tycker jag att gårdarna ska få sälja i måttliga mängder till besökare då det skulle ge gårdarna samma möjligheter som andra vingårdar i övriga Europa och samtidigt skulle det ge ett uppsving för landsbygderna med fler arbetstillfällen samt troligtvis större chans att locka turister till områdena då man med en större omsättning har mer chanser att investera i gården med bland annat mer sidoaktiviteter. Mängden vin som produceras på våra svenska vingårdar eller av hobbyodlare är relativt liten och personligen tror jag inte att det skulle påverka systembolagets monopol nämnvärt om gårdsförsäljning av vin blir tillåtet och om man verkligen är orolig för folkhälsan kanske det skulle vara bättre att förbjuda dom billiga lådboxvinerna som står för en stor del av deras vinförsäljning och lockar mer dom personer som kanske ligger i riskzonen för ett missbruk än dom konsumenter som är intresserade av vin producerat på vingårdarna i Sverige.