SAUTERNES

Château Clos Haut-Peyraguey SAUTERNES
HTML5

Château Clos Haut-Peyraguey

Ch. Clos Haut-Peyraguey, historia börja då slottet Château Peyraguey 1879 delades i två delar. Den högs belägna delen fick namnet Ch. Clos Haut-Peyraguey, och den delen som ligger på dalsidan fick namnet Ch. Lafaurie-Peyraguey.

Från 1969 ägs egendomen av ett företag som heter GFA, och sedan 2002 drives slottet av Martine Langlais-Pauly. Vingården har en yta av 17 ha varav 12 är 1:a Cru, och jorden består av en blandning av grus och lerig sand.
Efter skörden pressas druvorna mycket långsamt, och musten rinner av gravitationen ner i ett kärl, nergrävt i marken. Här får denn stanna över natten för att klarna.

Musten flyttas därefter till fat för jäsning (50 % nya och 50 % gamla), vid en temperatur av 21 til 22 grader.

När alkoholhalten kommer upp till 12 % flyttas musten till tank där jäsningen avslutas vid 13 till 14 %. Därefter får vinet utvecklas under 20 månader, och slutligen får det genomgå en klarnings process i fat.