SAUTERNES

Château Climens SAUTERNES
HTML5

Château Climens

Ch. Climens härstammar från 1500 talet. Namnet nämns för första gången i ett kontrakt daterat 1547.

Under denna tid ägdes egendomen av familjen Roborel. Familjen drev egendomen under flera århundraden, men i slutet av 1700 talet var slottet och vingården i mycket dåligt skick, och såldes 1800 till Jean Binaud som började en omfattande restaurering.
Under klassificeringen 1855 var det familjen Lacoste som ägde slottet.1871 såldes egendomen vidare till Alfred Ribet och egendomen var åter på väg in i en svacka. Då Frankrike några år senare drabbades av vinlusen förvärrades situationen ytterligare.

Det var Henri Gounouilhou som till slut lyckades vända utvecklingen och höjde kvalitén så mycket att Ch. Climens vissa år hotade Yquem om översta platsen i Sauternes. 1971 köptes slottet av Lucien Lurton, och sedan 1992 administreras det av hans dotter Bérénice Lurton. Slottet ligger i kommunen Barsac och kallas ofta för Lord of Barsac Odlingen består av en vingård som har förblivit oförändrad sedan odlingen startade på 1500 talet. På Ch Climens odlar man enbart Semillon, vilket gör att slottet är det enda av de 11 1:Cru som framställer sitt vin av enbart Semillon.