SAUTERNES

Château Clos Haut-Peyraguey SAUTERNES
HTML5

Château Guiraud

Det finns endast lite uppgifter om slottet före 1700 talet, som då hette Bayle. Slottet innefattade vid denna tid även Chateau d’Issan.

I början av 1700talet delades egendomen upp i två delar, Chateau Bayle får då den utbredning som Ch. Guiraud har idag. 1846 säljer familjen Guiraut’s till ett konsortium som 1855 får egendomen klassad i premier cru. Omkring 1860 ändrades namnet till Ch. Guiraud, och vid denna tid var det familjen Bernard som ägde egendommen. Under ledning av familjen Bernard expanderades vingården och vinkällaren renoverades. Slottets vin blev berömt, och Ch. Guiraud hade många mycket bra år i slutet av 1800 talet. I början av 1900 talet köptes egendomen av familjen Maxwell, som inte lyckades bibehålla kvalitén. Sjuknande kvalité, krig, och depression gjorde att familjen blev tvungen att sälja egendomen till Paul César Rival. Denne Rival har gått till historian som den ende som byggt en landningsbana vid ett Bordeaux slott.Han har också gått till historian som den enda som lyckats krascha sitt plan in i Yquems vingård. Under Rivals ledning blev det ingen förbättring för slottet, den djupa svackan som egendomen hamnat i blev bestående, och 1981 fick slottet familjen Narby som ägare.

Han har också gått till historian som den enda som lyckats krascha sitt plan in i Yquems vingård.

Under Rivals ledning blev det ingen förbättring för slottet, den djupa svackan som egendomen hamnat i blev bestående, och 1981 fick slottet familjen Narby som ny ägare.
Under Narbys ledning fick Ch. Guiraud en mycket omfattande renovering, och producerade flera mycket bra årgångar.

Sedan 2006 ägs egendomen av en grupp som leds av Robert Peugeot, mer känd i bilvärlden. Ch. Guiraud har en yta av 100 ha för vinproduktion var av 85 ha användes för Sauternes och 15 ha för ett torrt vitt vin. För att framställa Sauternes vinet använder Ch. Guiraud en blandning av 65% Semillon och 35% Sauvignon. Vinet jäses i fat under 3 veckor till 2 månader beroende på årgångens utfall. När jäsningen är klar lagras vinet på fat i 18 till 24 månader.