SAUTERNES

Château Lafaurie-Peyraguey SAUTERNES
HTML5

Château Lafaurie-Peyraguey

Historian om Ch. Lafaurie-Peyraguey går mycket långt tillbaka i tiden. Redan på 1200 talet finns tecken på att egendomen existerade.

På 1700 talet såldes slottet till Nicolas-Pierre de Pichard, som dock slutade sina dagar på samma sätt som många andra, i giljotinen. Den nya staten sålde egendomen, som då hette Chateau Pichard, till en duo, Lafaurie och Mauros.
Denna duo lyckades, på mindre än 50 år, höja kvalitén så att slottet 1855 blev klassat som nummer 3, efter Yquem och LaTour. Efter Lafauries död, såldes egendomen till Comte Duchâtel.

1879 delades slottet i två delar. Den högs belägna delen fick namnet Ch. Clos Haut-Peyraguey, och den delen som ligger på dalsidan fick namnet Ch. Lafaurie-Peyraguey. Slottets arial är omkring 40 ha, och här odlar man idag, till stor del, Semillon. Inblandning av Sauvignon har under de senaste åren minskat från 30 % till 2 %. Vinet lagras i ek fat (varav 1/3 är nya) upp till 30 månader. Slottets första vin säljes under namnet Chateau Lafaurie-Peyraguey, och ett andra vin under La Chapelle de Lafaurie.