SAUTERNES

Château de Rayne-Vigneau SAUTERNES
HTML5

Château de Rayne-Vigneau

De äldsta informationer om egendomen kommer från sent på 1600 talet då Etienne du Vigneau var ägare till Slottet.

Baron de Reyne var den ägare som på 1700 talet ändrade namnet till Chateau de Rayne-Vigneau. Då Baron de Reyne avled fortsatte hans änka att driva Slottet, och detta lyckades så bra att Chateau de Rayne-Vigneau klassades som 3:a under Yquem och La Tour Blanche. Hon lyckades också få årgång 1861 värderad högre än till och med Yquem. 1920 blev Vicomte de Roton ägare till Slottet, och när han avled, blev hans son Vicomte Francois ny ägare till egendomen.
Detta var en svår tid, och 1961 tvingades han att sälja Slottet till Georges Raoux. Denne Georges lyckades inte vända utvecklingen, utan sålde det vidare till företaget Mestrazet 1971.

Underhållet hade släpat efter och Slottet var i dåligt skick. Företaget investerade mycket kapital i både vingården och den tekniska utrustningen. Vinets kvalitet har för bättrats dramatiskt, men det är en bit kvar till de bästa i klassen. Chateau de Rayne-Vigneau har en vingård som ligger idealiskt, granne med Yquem och floden Ciron, på ena sidan, och Sigalas-Rabaud och Rabaud-Promis på norra sidan. Jorden är en blandning av sand och lera, och den är planterad med 80% Semillon och 20% Sauvignon. Jäsningen utförs i både ekfat och rostfria tankar, och vinet lagras vidare i ekfat upp till två år. Chateau de Rayne-Vigneau första vin säljs under samma namn, och ett andra vin under namnet Madame de Rayne.