Vin i Sverige genom åren


Hejsan och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om vin och för den som tycker om att läsa lite historia om hur det varit i Sverige genom åren kommer nog denna del bli intressant och för den som hellre läser om viner och vinträdgårdar så lovar jag att i kommande delar skriva mer om det.

Vin i Sverige

Under vikingatiden förde vikingarna med sig vin hem efter sina resor men länge var vinet en dryck bara för dom som var högre upp i samhället som till exempel kungar och den högre aristokratin. Under den tid som Sverige blev kristet importerades dyrt vin för att användas till nattvarden och under medeltiden blev bara små mängder vin importerat till Sverige antagligen på grund av dom långa transporterna som gjorde att vinet blev dåligt och det var vanligt att man använde olika kryddor för att det skulle smaka bättre samt för att det ansågs att kryddor hade en hälsosameffekt på folk men vinet var fortfarande en dryck för kungar och till exempel kung Gustav hade en vinkällare som var mer än välfylld på den tiden.

Vindragarna var ett riktigt tungt yrke som var organiserade i ett skrå redan på 1600 talet och när fartygen kom till Stockholm var det dom som transportade alla vinfat till vinkällaren och för att få dom 800 kg tunga faten i rullning använde ett skinnförkläde, detta arbete var likadant ända till i början på 1900 talet och vindragarskrået var faktiskt det sista skrå som upplöstes då det försvann 1930.

Carl Michael Bellman var en skald och kanske en av landets största genom tiderna och i många av hans verk från 1700 talets andra halva kan man kanske gissa sig till vad man drack i Stockholm på den tiden och i sin dikt ”Gurmanden”, låter han finsmakaren utropa:

”Hit med buteljen, Mal´ga, seck och rhenskt jag väljer

Ungerskt och vad mera rart – snart, snart!”

Under 1800 dracks det rejält över hela landet och tillgången till kvalitetsviner som till exempel bourgogne och champagne växte då grossister av andra varor även började importera vin och senare fick vi även se dom första specialiserade vinhandlarna omkring 1850. Nämnas kan väl att alkohol överlag under detta århundrande var väldigt populärt och framförallt brännvin dracks och brändes rejält runt om i landet och uppskattningsvis drack man i genomsnitt omkring 46 liter bara av brännvinet per person. Sverige var i mångt och mycket ett fylleriland och jämfört med i dag så dracks det dubbelt så mycket men på inte lika många personer då kvinnor i stort sett inte drack alls och då alkoholhalten var starkare då än idag så är det inte konstigt att det medförde enorma problem för familjerna.  Det sägs att halva Sverige på den tiden var alkoholister och det var till och med vanligt att få sin lön i brännvin vilket bara gjorde problemet ännu djupare och personligen har jag svårt att förstå hur svårt det var på den tiden även om jag när jag växte upp på 1970 talet hörde mardröms historier från mormor och farfar om hur det hade varit i deras familjer på den tiden.