Vin resan – Historia del 2


Dags för en fortsättning på våran resa i vinets historia och i denna del fortsätter vår resa i det gamla Egypten där man funnit en hel del tecken som tyder på att produceringen av vin tog sin början i dessa områden så häng med på en resa tillbaka i tiden för att förstå ursprunget av denna ädla dryck som idag förgyller vår tillvaro på ett betydelsefullt sätt.

Egypten

Druvor inte var infödda växter till Egypten men hieroglyfer som finns längs floderna visar att det fanns människor som gjorde vin då porträtt och scener av människor som gör vin kan hittas inristade längs sidorna av gravarna och förpackningarna i krukor och vin påsar som upptäckts under denna tidsperiod hade lera proppar på toppen vilket indikerar att dom kan ha använts som vin kärl, propparna hade även gravyrer på dom som indikerade vem som gjorde vinet eller vem som ägde vinet och eftersom människorna under denna tidsperiod blev mer civiliserade är det troligt att bönderna tog in och odlade druvplantor för att producera mer vin.

Mesopotamien

Det troddes länge att öl var den dryck som gällde för dem som bor nära Irak under Mesopotamiens tid då det torra, heta klimatet inte var speciellt snällt mot druvväxter vilket gjorde det logiskt att tro att vinet inte var lika vanligt förekommande men det dracks här av kungligheter och den högre rankade befolkningen och man tror att vinet att vinet togs in från Irans berg eller från floden Eufrat eftersom flodtransporter hade blivit vanliga tog många vin krukor ner från bergen och flod bankerna för att användas till handel. Allt detta utifrån inristningar som hittats som visar hur män och kvinnor samlas och dricker under druvklasor vilket starkt indikerar att det faktiskt fanns konsumtion av vin i denna varma och torra region.

Antika grekerna

I Grekland har gynnsamma jord och klimatförhållanden tillåtit den stora spridningen av vinodlingar sedan de tidiga historiska åren och begreppet grekisk vinodling går tillbaka till tidiga neolitiska åldern men dess största utveckling skedde omkring 1000 år före Kristus, förhållandet mellan vin och forntida greker är allmänt känt med många klassiska verk som ofta hänvisar till antika viner med dom söta vinerna från Kreta och Thira, dom finaste från Cypern och Rhodos, de aromatiska från Lesbos, dom hypnotiska från Thasos är bara några av alla olika eftertraktade vinsorter som nämnts i olika antika texter. Dom exporterade vinerna vid den tiden var mest kända som vinerna från Egeiska öarna och mer specifikt bör vinerna från Thasos säljas i amphoréer för att undvika manipulering och imitationer och äldsta lagstiftningen för skydd av ursprungsviner finns i dom vinlagar som utvecklades här 500 år före Kristus och likheten mellan denna första antika lagstiftning om kvalitetsviner som kommer från specifika områden och EU är fantastiskt snarlik.

Forntidens greker älskade vin och tjänstgjorde sin gud Dionysus som var en smart, levande och erotisk gud och enligt legenden kidnappades han av pirater men räddade sig själv genom att plantera en vinstock som slingrade sig runt masterna och förvandlade piraterna till delfiner, kanske var folk mer lättlurade förr?