SAUTERNES

Château d'Yquem SAUTERNES
HTML5

Château d'Yquem

Yquem är ett vin från en förtrollad värld, så mättat med smak och dofter att det rinner långsammare och tystare än alla andra viner.

Det är svårt att göra en beskrivning av Château d'Yquem, utan att läsaren får intryck av att jag överdriver. Jag har därför valt ett citat ur boken Vin från hela världen, skriven av Oz Clarke. Hans beskrivning av Château d'Yquem är mycket välskriven, och jag tycker att den är både balanserad och välformulerad. Han beskriver Château d'Yquem på följande sätt: Många skulle nog säga att Château d'Yquem var det mest storslagna vinet i Bordeaux, kanske till och med i Frankrike.

Om det handlar om en total satsning på kvalitet och kompromisslös inställning till vinberedning, går det helt enkelt inte att överträffa Château d'Yquem det allra ypperligaste exemplet på de majestätiska söta vinerna i Sauternes. 1855 tilldelades Château d'Yquem klassen Premier Cru Supérieur. Det var det enda vin som tilldelades denna klass, vilket visar att Château d'Yquem ansågs överlägset redan för så många år sedan – och dess ställning har inte förändrats sedan dess. Slut på citatet