Ekologiskt vin

Idag är det väldigt populärt att handla ekologiskt vin och det finns ett stort utbud av välsmakande viner i alla prisklasser. Nästan en femtedel av alla vinflaskor som säljs på Systembolaget är faktiskt ekologiskt framställda. Det finns dessutom många fördelar med att köpa ekologiskt vin, både för den egna hälsans skull, men även för miljön. Men vad menas egentligen med ekologiska viner? Det ska vi kika närmare på i den här artikeln.

Vad är ett ekologiskt vin

För att ett vin ska få kallas ekologiskt finns det vissa regler och kriterier som måste uppfyllas. Till exempel måste man ha ett certifikat, som KRAV-märkningen. Många av kriterierna involverar även ett hårt reglage av konstgödsel och användning av kemiska bekämpningsmedel på druvodlingarna. Ofta hamnar dessa gifter i naturen och då kan de ställa till med en stor skada. Om bekämpningsmedel och konstgödsel hamnar i hav och sjöar kan det också skada djurlivet och bidra till övergödning i vattnet. När man minimerar användningen av gifter så ökar även den biologiska mångfalden på odlingarna, vilket är en annan positiv följd av att välja ekologiskt.

Ekologiska vinmärkningar och vad man ska titta efter

KRAV

Om man aldrig har handlat ekologiska viner förut kan det vara svårt att veta vad man ska titta efter. När det kommer till KRAV-märkningen innebär det att druvorna har odlats enligt en viss standard till exempel, utan bekämpningsmedel. Det innebär också speciella regler kring vilka produkter som får användas i vinet. En annan vanlig märkning när det kommer till ekoviner är den rättvisemärkta Fairtrade-loggan. Den handlar i stora drag om att arbetarna på druvodlingarna ska få en bättre arbetsmiljö. Om man handlar fairtraide bidrar man även till en bättre demokrati och ekonomi för arbetarna. Om ett vin är Eu-ekologiskt odlat innebär det att druvorna har odlats utan kemiska bekämpningsmedel. Det liknar Krav-märkningens kriterier, men KRAV-certifikatet har lite hårdare regler kring bland annat djurhållning.

Populära ekologiska viner

När det gäller ekologiska viner finns det vissa märken och sorter som har blivit extra populära på grund av deras smak och kvalité. När man talar om röda viner så har ”CARM” i årgången 2015 fått ett bra betyg av Systembolaget. Det kommer från Portugal och har en fruktig och fyllig smak. Med sina 99 kr är det dessutom väldigt prisvärt. Ett vitt vin som också har fått ett gott betyg och blivit populärt är ”Nederburg Organic Chenin Blanc”, årgång 2018, och som kommer från Sydarfika. Det är ett torrt, vitt vin som passar bra till de flesta tillfällen. Om man hellre vill dricka rosévin finns vinet ”Colle Reale Rosé”, som även det har blivit ett populärt alternativ när man vill köpa ekologiskt vin. Det kommer från Italien och har en frisk karaktär. Med sina 89 kr per flaska är detta vinet också ett prisvärt alternativ som gärna kan drickas tillsammans med mat. För den som är intresserad av mousserade ekologiska viner finns alternativet Dignitat Cava som kommer från Spanien. Det är ett torrt vin som kostar 109 kr flaskan och har en frisk karaktär. Det har inslag av både citrus och päron och passar bra till fiskrätter.