Italienska viner

Italien är hemland till mycket av livets goda, inte minst till dom fantastiska italienska vinerna. Som världens näst största vinproducent, strax efter Frankrike har italienska viner ett respekterat rykte i världen.

Vino d`Italia

Italien är som tidigare nämnt världens nästa största vinproducent. Tack vare sitt behagliga klimat, olika områden men mycket vare den långa historien av vintillverkning så lyckas man idag skapa några av världens absolut bästa viner.Historiker menar att man odlade viner redan år 2000 f.Kr. av folkslaget Etruskerna som då levde i det område som idag kallas Italien. År 600 f.Kr. invaderade grekerna området, nuvarande Italien och efter att ha set alla vinodlingar gav dom namnet ”Onenoria” vilket betyder ”Landet av vin eller vinlandet” Vilket säger att Italien har en lång erfarenhet av att odla viner. Runt om Italien så odlas det en mängd olika druvor beroende på vilket område. Det finns några större vinområden där varje område har präglat viner sedan urminnes tider. I Toscana, som förövrigt är ett av Italiens största och mest etablerade vinområden hittar man druvan ”Sangiovese” som är Toscanas mest odlade druva, ”Canaiolo Nero” är en annan populär mörk druva. Alla dessa tidigare nämnda är typiska italienska druvor men man använder naturligtvis också andra så som ,”Cabernet Sauvignon” ,”Merlot” samt ”Syrah”. Landskapet Piemonte är väldigt väl odlat och här hittar man den så populära druvan ”Nebbiolo”, en druva med väldigt mycket karaktär. Dom finare vinerna ”Barolo” samt ”Barbaresco” görs på druvan ”Nebbiolo”.

Vino d`Italia

I området Veneto så tillverkar man dom berömda vinerna som ”Bardolino”,”Amarone”, ”Soave” och många fler. I området så är druvorna ”Corvina”, Molinara” samt ”Rondinella” mycket populära.Dom största vinområden i Italien är alltså Toscana, Veneto, Piemonte samt södra Italien. Detta är alltså inte alla områden där man tillverkar vin men dom största. I Italien finns det en hel del lagar kring viner som man som tillverkare måste ta hänsyn till. Tidigare var det ett väldigt märkligt system, eller det fanns knappt ett system, som skulle klassa viner men redan 1963 så införde man ett system, DOC som har i uppgift att fastställa att vinerna håller en viss kvalitet och kan därefter klassa dom. Efter DOC så har flera andra system eller klasser som det heter framkommit och idag finns Vdt, DOC,DOCG samt IGT. Dom olika klasserna har lite olika uppgifter. Vdt:s uppgift är att klassa dom lite lägre vinerna medans DOCG klassar dm absolut finaste vinerna. Dock finns det inte en central organisation likt i Frankrike utan det är varje områdes uppgift att klassa och säkerställa vinerna. Italien exporterar inte bara vin utan dess invånare är dom som dricker mest vin per capita, ca 42 liter per person per år, vilket kanske inte är så svårt att förstå. I Italien är vinet en självklar dryck oavsett tillfälle. Italien är hem åt några av världens mest finaste viner som tex ”Barolo” viner och man har en lång tradition av att tillverka vin. Flera stora vinområden som Toscana anordnar olika vin turer där man som privatperson kan åka runt i dom stora vinodlingarna och smaka på vinerna. Vin är en av Italiens största exporter och ett besök på någon italiensk vingård är ett måste för alla vinfantaster.