Italienska viner

De italienska vinerna är otroligt populära vilket inte är konstigt med tanke på att Italien är en av de största vinproducenterna i hela världen.

De producerar många enklare (med mycket goda) bordsviner som är goda att dricka tillsammans med mat men också tillsammans med många lite lyxigare viner som består högkvalitet och som är lite dyrare. Landet gör såklart både vita viner, röda viner och rosé men de italienska röda vinerna är det som dricks mest och är där med det populäraste vinet. Den italienska vinhistorien sträcker sig lång tillbaka i tiden och man tror att deras produktion av vin började redan 2000 år f.kr. Så det italienska vinet har sannerligen en lång historia bakom sig. Det är inte bara i Italien som det italienska vinet dricks utan Italien är sannirligen internationellt kända för sina goda viner och i Sverige dricker folk gärna de italienska vinerna både till middagar och fester.

Italienska viner att dricka till god matNär man ska äta en god middag så blir maten extra god med ett gott vin och det finns många goda italienska viner som man bör testa för att få fram alla de goda smakerna i maten som man äter. Det kan förstås vara svårt att veta vilket vin som är det absolut godaste till maten och som får fram alla smaker bäst men några förslag är dessa italienska viner:
Bianchi Montepulciano d´Abruzzo är ett ekologiskt 12,5 % rött vin som är mjuk i sin karaktär och smakar bär och kryddor. Vinet har en härlig doft av bär och ekfat. Vinet är extra gott till nötkött, fläskkött och kyckling eller till en pastarätt.Barbera d´Asti Terre S.R.L. är ett annat rött vin som är riktigt gott tillsammans med en god middag så som lasagne eller varför inte tillsammans med en lammstek. Vinet är 14% men en fruktig smak. Doftar man på viner känner man en fruktig doft samt inslag av choklad, körsbär, blåbär och örter. Briccotondo Barbera är ett 13,5 % rött vin som är extra gott tillsammans med kyckling och fläskkött. Vinet passar också bra till buffémat. Vinet har en fruktig doft samt inslag av blåbär, hallon, körsbär, choklad, vanilj och fat. Smaken är fruktig och god. Fonterutoli är ett 13,5 % rött vin med en kryddig smak. Vinet är extra gott till vild, lamm och nöt, gärna om maten dessutom är kryddig och smakar mycket. Dessutom så är vinet som godast om det värms upp till 18°. Doften är kryddig med inslag av mintchoklad, körsbär, plommon, vanilj och kaffe.

Italienska viner att dricka till god matBrancaia rosé är ett fruktigt rosévin. Doften är fruktig med inslag av hallon, persika, blodapelsin, körsbär och örter. Det är ett 13 % vin som passar bra till nästan all mat så som fisk, kyckling och olika sallader men är också vanlig att dricka som ett sällskaps vin på exempelvis fester eller för att prata vidare med vännerna efter att middagen är uppäten. Smaken är väldigt frisk och fruktig där man även kan känna smaken av hallon, körsbär, persika, blodapelsin och olika smakrika örter.