Matlagningsvin

Matlagningsvin

Här kan du läsa om hur vin och matlagning ofta går perfekt ihop. En varm kalkonsmörgås behöver inte en dyr Merlot för att passa ihop. Å andra sidan kan en dyr kronbensstekt bit bara vara ett perfekt tillfälle för att öppna den kraftfulla, överdådiga Napa Valley Cabernet Sauvignon som du har sparat i flera år.

En viktig sak att ha i åtanke när man äter fet mat är att ett delikat vin som en röd Bourgogne kommer att smaka som vatten om du serverar det med en fet mat som curry. Rätter med djärva, pikanta, kryddiga och heta smaker passar som hand i handske för djärva, kryddig, stort smaksatta viner. Det är därför olika Shirazer är fantastiska med många “varma och kryddig” kök.

Innan du väljer vin; bestäm om du vill spegla en viss smak eller skapa en kontrast. Chardonnay med hummer i gräddsås skulle vara ett exempel på bra spegling. Både hummer och Chardonnay är rik och krämig. Men det går också att testa i motsatt riktning och titta på något som skapar kontrast och god sammansättning. En hummer i gräddsås skulle också passa med en Champagne, som är skarpt stickande på grund av bubblorna.

Välj ett flexibelt vin

Tänk på vinets flexibilitet. Även om Chardonnay är mycket populärt i många delar av världen, är det ett av de minst flexibla vita vinerna med mat. Chardonnays har ofta så mycket smak av ek och hög alkoholhalt att de smakar hårt och tråkigt när de kombineras med mat.

För maximal flexibilitet, testa med en Sauvignon Blanc eller en torr Riesling, som båda har en så kallad renande surhet. Viner med hög surhet gör att du vill ta en matbit, och efter att du har ätit lite mat, vill du ta en slurk vin. Den perfekta combo. De mest flexibla röda vinerna har antingen god surhet, som Chianti, röda Bourgogne och Kalifornien och Oregon Pinot Noir, eller så har de massor av frukt och inte mycket tannin i. Av det senare passar Zinfandel, massor av enkla italienska röda och södra Rhône-viner, som Châteauneuf-du-Pape, naturaler med ett brett utbud av rätter, från grillad kyckling till mer komplexa rätter som pasta Bolognese .

Välj ett flexibelt vin

Inte överraskande nog så är rätter med frukt i eller har fruktkomponent i dem – fläsk med sauterade äpplen, rostad kyckling med aprikosglasyr, anka med fikon och så vidare – så passar dom ofta bra med mycket fruktiga viner som har superfruktiga aromer. Gewürztraminer, Muscat, Viognier och riesling exempelvis.

Salt kontra surhet

Salt i mat är en stor kontrast till surhet i vin. Tänk på rökt lax och champagne, eller Parmigiano-Reggiano ost och Chianti. Asiatiska rätter som har sojasås passar ofta bra med högsyrliga viner som Riesling. Sälta ger också en fantastisk kontrast till sötma. Prova en asiatisk maträtten kryddad i sojasås med en amerikansk Riesling som är lite söt, och känn hur både maten och vinet dra ihop på ett sensationellt sätt. Det finns många andra kombinationer men dessa tillhör bland de viktigaste. Stort lycka till!