Mer om Systembolaget

I Sverige är försäljningen av alkohol reglerad, och det är endast Systembolaget som får sälja alkohol i oöppnad förpackning. Barer och restauranger kan ansöka om tillstånd för alkoholförsäljning, men de för endast sälja öppnade flaskor eller alkoholhaltiga drycker upphällda på glas. Och den alkohol som säljs på barer och restauranger måste också drickas där den inhandlades. Du får till exempel inte köpa ett glas vin på en bar, och sedan traska iväg ut på gatan och dricka där. Om du vill köpa en bag-in-box med vin är du alltså tvungen att avlägga ett besök hos Systembolaget, eller spriteboa som det kallas i vissa uppsluppna studentkretsar. Men varför ser reglerna för försäljning av vin, öl och andra alkoholhaltiga drycker ut som den gör i Sverige? Varför har vi Systembolaget? I den här artikeln tänkte jag skriva lite mer om det här ämnet.

Alkoholförsäljning i Sverige

Jag tänkte börja med att kortfattat gå igenom hur lagstiftningen kring alkoholförsäljning ser ut i Sverige. Som jag nämnde i inledningen så är det alltså bara Systembolaget som får sälja alkohol för konsumtion i hemmet. Om du vill ha ett glas vin till den mysiga fredagsmiddagen hemma med din partner, så får du allt ta och släpa dig till närmaste bolag först. Restauranger och barer får alltså, trots alkoholtillstånd, inte sälja vin och sprit med mera för annat än konsumtion inom deras egna lokaler. Därför får de inte sälja oöppnade ölburkar eller vinflaskor. De måste även stoppa dig om de ser att du försöker lämna lokalen med en öl i handen.

Alkoholförsäljning i Sverige

Du får heller inte dricka på allmän plats. Det är inte lagligt att vandra omkring på gatan och klunka ur en flarra vin. Även om denna flaska är inhandlad på Systembolaget. Ett undantag mot denna regel är dock vissa allmänna parker där alkoholkonsumtion är tillåtet. Om du vill ta ett glas vin ute i den fina vädret får du alltså uppsöka någon utav dessa platser!

Varför Systembolaget

Men varför har vi det så här? Varför kan man inte få köpa en flaska vin nere på kiosken, och varför kan man inte få dricka sin bag-in-box var man helst har lust? Jo, tidigare var alkoholismen ett stort problem i Sverige, men tack vara spritmonopolet har vi faktiskt fått bukt med problemet. Systembolaget gör att vi dricker mindre än andra länder, färre lider av alkoholrelaterade sjukdomar och besvär, och kostnaderna för vården minskar. Dessutom går mycket av den höga alkoholskatten till just läkarvård av skador orsakade utav alkohol. När du står inne på Systembolaget och ska betala kanske du svär lite tyst över att det är så dyrt med öl och vin i Sverige jämfört med andra länder, men tänkt då på att hela Systemet med högt pris och begränsad åtkomst faktiskt räddar liv, kanske till och med på dig själv eller någon du känner.

Varför Systembolaget

Och skatten som dras in på försäljningen gör att sjukvården har råd att bekosta behandlingen av den som skadas av alkohol. Så är det inte i flera andra länder, till exempel USA, där de som drabbas av alkoholism (och därmed ofta har supit upp sina tillgångar) inte får någon behandling om de inte har råd att betala den själva. Och de som inte får hjälp klarar sig inte…

Stoppa Systembolaget?

Just nu florerar en debatt om att systemet med Systembolaget ska slopas. Men ska vi verkligen stoppa Systembolaget? Det skulle ha en rad negativa effekter. Och den enda ”positiva” effekten skulle vara att alkohol blev billigare. Folk skulle dricka med, och de längst ner i samhället, som dricker mest och som har minst pengar, skulle få betala för sin egen vård själva, eller inte få någon vård. Vi har råd att betala lite extra för alkohol för att rädda liv. Systembolaget borde vi nog värna om.