Rosévin

Rosévin är ett mycket populärt vin och dricks gärna på sommaren. Denna artikel kommer att handla om rosévin, dess historia och dem större producenterna men också hur man framställer själva vinet. Artikeln kommer också att slå hål i vissa myter som många tror om rosévin.

En populär dryck främst på sommaren

Rosévin framställs på samma sätt så som man producerar vitt vin fast man använder sig av blå druvor. Det finns dock andra metoder att framställa rosévinet på och ett väldig vanligt är att man producerar vinet genom kolsyrejäsning, dvs. att man pressar dem vita druvorna hårt så att druvorna söndrar ut ett rött liknande pigment vilket ger den rosa färgen. Sedan finns det andra metoder men en sak som r gemensamt inom hela EU är att rosévin måste framställas av blå druvor. I länder utanför EU använder man andra metoder men dessa klassas inte som typiskt rosévin inom EU. Inte så oväntat så är Frankrike, Italien, Spanien och USA världens största producenter av rosévin, ca 80 % av all världens produktion av vinet. Inte helt otippat är även Frankrike det land där man konsumerar vinet mest.

Vin

Man är osäker på när man började producera rosévin men många tror att man har gjort i alla år precis så som man har tillverkat övriga viner men man tror att man på medeltiden började att systematiskt producera rosé. Med tiden växte intresset, dock var intresset mycket smalt men under andra världskriget så hände något som skulle öka intresset för rosévinet, eller explodera rättare sagt.

Två portugisiska vintillverkare tog fram roséviner som var rätt söta och tog världen med storm. Det ”nya” rosévinet var ett faktum och blev snabbt populärt både i Europa men också i USA. Den stora skillnaden med detta rosévin jämfört med andra var att dessa var lite sötare än dem tidigare. Det var vintillverkarna Lancers och Mateus som dominerade marknaden, ända fram till 1990-talet, inte minst i Sverige. På 1990-talet började dem andra stora vinproducenterna att ta rosévinet på allvar och man satsa stort på rosévin och vinet är idag lika självklart som ett rödvin eller vitt vin.

Det finns lite olika myter om rosévin och många av dem är helt falska. Många tror att rosévin tillverkas genom att blanda vitt med rött vin. Detta stämmer naturligtvis, rosévin produceras genom blå ruvor men får sin rosa färg genom olika framställningsmetoder. En annan myt är att all rosévin är sött. Detta stämmer inte heller. Faktum är att dem flesta roséviner är oftast torra. Dock finns det roséviner som är söta men det är egentligen fåtalet av allt rosévin som produceras.

Att man endast kan dricka rosévin på sommaren eller bara som sällskapsdryck är en annan myt som inte alls stämmer. Rosévin kan och ska drickas över hela året och rosé lämpar sig utmärkt som vin till maten, speciellt till kött då vinet oftast har en torr smak. En annan vanlig men mycket tråkig myt är att rosévin är av sämre kvalitet än exempelvis vitt vin eller rött. Detta stämmer naturligtvis inte och faktum är att rosévin kräver större omsorg att framställa än vitt vin och det är förmodligen större fokus på kvalitet på rosé än andra viner. Rosévin är precis som alla andra viner. Det finns bättre och sämre kvalitet. Vinet ka drickas hela året om och passar utmärkt till en måltid. Av olika anledningar har folk i allmänheten sämre kunskap om rosévin vilket kanske skapar olika myter om vinet.