Så väljer man vin till maten

Ett vin till rätt sorts mat kan verkligen vara det ultimata och gör att måltiden blir perfekt. Detta samtidigt som det kan bli en katastrof fast maten och vinet, var för sig, är underbart. Finns kunskaperna om att kombinara vin till maten kan middagsbjudningen eller vardagens mat bli alldeles speciellt om det dricks ett väl utvalt vin till. Det som också händer är att smakupplevelsen något ut över det vanliga.

För att kunna välja rätt vin gäller det ha koll på vilka grundsmaker som både vinet och maten har, då framför allt sötma, syra, beska, sälta och umami det man dricker och äter. Därutöver finns det några ytterligare karaktärsdrag att ha kunskaper om hos viner när det är dags att välja vilket man ska ha till maten, så som fatlagring, tanniner, druvtyp och kryddighet.

Kraften styr

En riktig bra grundregel är att om det ska serveras mat som är kraftig, så är det ett kraftigt vin som ska avnjutas till. När maten är lite mer subtil bör vinet ha diskreta toner. Ta en närmare titt på flaskformen så ger den liten hänvisning. Knubbig flaska av bordeauxtyp är vanligtvis ett kraftigt vin och i vinflaskor som är smala finns det lite mjukare viner typ bourgogne. Detta gäller även vita viner, då en ekfatslagrad chardonnay passar utmärkt till en lite kraftigare fisksoppa och en torr Riesling till en elegant rökt laxförrätt.

Syrlig mat = syrligt vin

Syrlig mat = syrligt vin

Finns det syra i maten så krävs det att det även finns syra i vinet, vilket är ett bra råd att tänka på och komma ihåg. Ska det exempelvis serveras en krabba på ett traditionellt vis med en god hovmästarsås, bör man undvika att välja ett friskt vitt vin som har mycket syra som till exempel Chablis lagrad i ståltank. Eftersom skaldjur har en trevlig naturlig sötma och serveras det dessutom en söt sås kommer vin med hög syra göra maten ännu sötare och vinet bli samtidigt ännu syrligare. Därför är det bättre att välja ett halvtorrt vitt vin istället, för då kommer både maten och drycker mer till sin rätt.

Sött vin till söta maträtter

Ytterligare en regel värd att komma ihåg är att bjuda på ett vin som är sötare än desserten som serveras. Är efterrätten sötare än vinet kommer vinets syra framhävas och kommer inte alls smaka gott. Ska en god crème brülée avnjutas passar en lite sötare tokaj alldeles utmärkt till. Mousserande sött vin passar, exempelvis Moscato d´Asti, mycket bra till en fräsch hallonsorbet. Även varm lagad mat kan vara söt som till exempel glazen på grillat, stekt lök eller majs och till sådan mat passar det bra med ett fruktigt vin som Shiraz från Sydafrika eller Australien.

Syrligt vin till mat som är salt

Är det oliver, kapris eller sardeller, samt lufttorkad skinka, saltgurka, bacon eller lite saltare ostar som ska ätas eller annan mat där sältan är väldigt markant. Förknippas oftast den typen av mat med det italienska köket och Toscana. Därför är det faktiskt inte en tillfällighet att härligt chiantivin passar så bra till maten, då vinet har en strävhet som är hög och en mycket dominerad syra. Ett ungt chiantivin kan upplevas alldeles för strävt och syrligt, men serverat till italiensk mat passar det ypperligt.