Svenskt vin

Då utvecklingen i Sverige med svenskproducerade vinsorter skjuter i höjden så kan det vara på plats att ta en titt på några av dom olika vinträdgårdar som ploppat upp som svampar dom senaste 20 åren.

Svenskt vin

Om man ska vara noga så innebär begreppet svenskt vin att vinet ska vara framställt av vindruvor odlade i Sverige men än så länge används det även om vin som tillverkats i Sverige med importerade druvmuster eller fruktviner.  Sverige och andra länder som ligger på breddgrader där det är kallare ansågs länge inte vara lämpliga platser för vinodling men i slutet på 1900 talet breddes kommersiell vinodling ut även på dessa platser. Det finns 2 anledningar till att detta kunde ske och den ena är att nya odlingstekniker som anpassades till kallare klimat utvecklades främst i Kanada och sedan spreds sig vidare, den andra anledningen är hybriddruvor som främst framställts i Tyskland i försök att skapa vindruvor som kan motstå olika sjukdomsangrepp bättre, en bieffekt av detta är att dessa druvor klarar av kallare klimat bättre.

Från att det var några pionjärer som provade på vinodling under andra halvan på 1990 talet har det efter att Sverige fått en stämpel som vinland av EU 1999 skett en markant ökning av producenter och hobbyodlare i landet och uppskattningsvis finns idag mellan 250 till 300 vinodlare främst i södra delarna i Sverige. Många av dessa vinodlare kombinerar ofta sin verksamhet med olika former av aktiviteter som konferensmöjligheter, restaurang och provsmakningar. Trots att svenskt vin aldrig har varit mer tillgängligt än nu så kan det vara svårt att hitta dom om man inte letar efter dom, många av dom kan beställas från systembolagets beställningssortiment eller så kan man dricka dom på lokala restauranger men för den stora massan är dom osynliga vilket är synd. I dagsläget finns cirka 40 olika viner som man kan beställa från 18 olika producenter med priser som ligger mellan 143 till 699 kronor.

Utvecklingen dom närmaste ser väldigt spännande ut och även om det redan idag finns många producenter som år efter år skapar kvalitetsviner så kan det bli ännu bättre med fler och fler som lockas av vinodling och kanske skulle det inte skada om lagverket i denna fråga skulle uppdateras så att svenska konsumenter av vin får en bättre chans att upptäcka alla dom svenska viner som finns. Idag finns föreningen svenskt vin där producenter, blivande odlare och konsumenter arbetar tillsammans med en vision att göra Sverige till ett större vinland vilket i mina öron låter som ett otroligt spännande arbete och för mig som gärna tar mig ett glas vin till maten känns det som en självklarhet att prova på svenska viner och bidra till utvecklingen att svenska viner sprids i Sverige men även utanför landets gränser. Vi är på en bra väg då svenska viner dom senaste tre åren vunnit mer än 20 medaljer runt om i världen på vinutställningar samt ett stort antal hedersomnämningar vilket ger vinodlare en än större motivation att utveckla sina vingårdar och viner.