Vad är skillnaden mellan ett bra och dåligt vin?

Vad är skillnaden mellan ett bra och dåligt vin?

Vilka viner som är bra eller dåliga är helt enkelt en smaksak och smaken behöver inte hänga ihop med hur mycket vinflaskan kostar. Ett vin kan bli dåligt oavsett vilken prislapp och kan då bli defekt av flera orsaker. För det går faktiskt inte att undvika och skulle ett vin ha blivit dåligt som har köpts på Systembolaget går det att få en ny flaska i stället för den som är dålig. Därför är det alltid bra att även provsmaka ett vin på en restaurang om man ska ha vin till maten. Det är cirka en flaska per 150 som blir defekt. De allra flesta har inte kunskapen om hur ett vin luktar eller smakar när det är fördärvat.

Vanligaste orsakerna till att vinet blir dåligt

Det finns fyra vanliga orsaker till att vinet kan bli dåligt och som man kan hålla koll på. Antingen kan vinet ha blivit skadat av korken, att vinet är antingen för ungt eller gammal, samt har blivit oxiderat. Frågan är då hur känns ett korkskadat vin igen? Har ett vin som har blivit korkskadat beror det på att en kemisk förening har bildat som kallas för TCA och det angriper vinet. Det finns ibland TCA i korkar och vinfatens yta. Luktar vinet som blöt hund, kartong eller tidningar är antagligen angripet och man ska inte dricka det. Om ett vin är smaklöst beror det vanligtvis på att det är för ungt. Skulle man inte känna en doft eller någon smak beror det på att flaskan har öppnats för tidigt.

Har ett vin lagrats för länge kan det också vara mycket osmakligt precis som unga viner. Skulle det gamla vinet smaka jord, svamp eller växter är det smaker som eftersöks bland årgångsviner, men stinker druvsaften som en blöt svamp då är vinet odrickbart. Att ett vin oxiderar beror på att vinet har blivit utsatt alldeles för mycket luft. Oxideringen kan ske vid fixeringen av vinet eller efter att vinet har blivit buteljerat om korken släpper genom luft. Är ett vin oxiderat ändras färgen, röda viner bli bruna och vitt vin blir oranges, samt luktar konstigt likt spya eller buljong. Ett vin som har oxiderat bör man inte dricka.

När är inte vinet defekt?

När är inte vinet defekt?

Skulle det komma ner korksmulor i vinet behöver det inte innebära att vinet är skadat eller har blivit dåligt. Vissa korkar kan släppa smulor och hamnar på det viset i drycken. Skulle det ha kommit kork i vinet silar dessa enklast bort med hjälp av ett kaffefilter eller finmaskig sil. För att sedan avnjutas till en god middag eller goda vänners sällskap. Hos röda viner kan det uppkomma kristaller på korken eller finnas på flaskbotten. I regel upptäcks dessa inte förrän vinet är uppdrucket, men dessa är helt och hållet ofarliga. Kristallerna påverkar inte smaken eller doften på vinet. Skulle kristallerna upptäckas innan det är dags att dricka drycken, silas dessa bort eller dekantera vinet. Det är bara till att luta sig lugnt tillbaka och njuta av livet medan man uppskattar det goda vinet.