Veganska viner

Vegotrenden fortsätter starkt framåt och allt fler människor får upp ögonen för veganska alternativ. Det finns flera anledningar till varför veganismen breder ut sig och varför fler och fler väljer att äta och dricka veganskt. Vi lever i ett modernt samhälle och vi har råd att uppdatera vår moraliska kod och våra etiska riktlinjer – vi behöver inte längre utnyttja oskyldiga djur för att leva och må bra längre. Nu finns fullgoda veganska alternativ till förtrycket. Och att välja veganskt är även att göra klimatet en tjänst. Mer om detta nedan … I den här artikeln ska jag nämligen skriva mer om varför veganska viner är på frammarsch, samt ge tips på några riktigt goda veganska viner!

Varför veganskt vin?

Varför veganskt vin?

Det finns flera bra skäl till varför allt fler väljer veganska alternativ. En anledning är miljön. Veganska alternativ är nämligen betydligt mycket snällare mot miljö och klimat. Om vi ska leva hållbart och klara av att rädda planeten från växthuseffekt och stundande klimatkatastrof, så måste vi leva mer klimatsmart. Då är vegansk kost ett viktigt steg i rätt riktning. Om du väljer ett veganskt vin nästa gång du står inne på Systembolaget så kan du alltså dricka det med gott samvete, för du har du nämligen gjort en liten tjänst åt miljön. En annan viktig anledning är djuren. Förr i tiden var vi tvungna att hålla djur som boskap för vår överlevnads skull. Utan djuren skulle vi inte klara av att plöja fälten, och utan kött och mjölk skulle vi inte få i oss tillräckligt mycket näring för att överleva här uppe i norden. Därför är det så klart förståeligt att vi hade mycket djur förr i tiden. Men tiderna förändras, och så även våra behov. Numera finns faktiskt inte längre något behov av att äta kött och mjölk. Vissa tycker givetvis att det är gott. Men bara för att något är gott betyder inte att vi behöver äta det, eller ens att det är nyttigt (se till exempel på godis och chips). Och mycket pekar mot att kött och mjölk kanske inte är lika nyttigt som vi tidigare har trott. Det finns alltså ingen direkt anledning till att vi ska hålla boskap längre. Djur måste inte längre lida för vår skull. Och detta börjar fler och fler empatiska människor förstå. Därför väljer de veganska alternativ.

Veganska vinsorter

Veganska vinsorter

Du kanske inte visste att de flesta vinsorter inte är veganska? Men nu gör du det. Djurdelar använd i vinproduktion främst för att klarna vinet och ge det rätt färg och konsistens. Då används bland annat gelatin och äggvita. Den som inte vill konsumera djur måste därför kontrollera så att vinet faktiskt är veganskt! Men lugn, nu för tiden finns en mängd olika veganska viner på Systembolaget. Det är nämligen inte speciellt svårt att tillverka gott vin utan animalier. För dig som letar efter goda veganska viner så kan jag rekommendera det röda vinet Chianti, Barone Ricasoli, eller det vita vinet Stellar Organics. Både två är riktigt goda viner som passar till det mesta – antingen till en god middag eller bara dricka som det är.