Vill du veta mer om vin?

Mängder av människor runt om i världen älskar vin. Är du en av dem? Eftersom du är inne och läser den här artikeln gissar jag det. Du är som sagt inte ensam. Vin har sedan urminnes tider varit ett viktigt inslag i människans liv, och vinet har hållit många i handen genom svåra stunder. Vin är gott, enkelt och roligt, därför är det inte så konstigt att det är så populärt. Jag älskar också vin, men även om jag skriver på den här sidan så kan jag inte allt som finns att veta om ämnet. Men jag vill alltid lära mig mer. Därför har jag genom åren läst en mängd olika böcker om vin. Och i den här artikeln tänkte jag peka dig ut mot vidare läsning om livets dryck. Jag ska tipsa om tre böcker som en sann vinentusiast borde ha läst! Hoppas du finner böckerna lika lärorika som jag.

Vin : vinets grunder

Det här är en ganska ny bok skriven av de tre författarna: Filip Verheyden, Romana Eschensperger och Fiona Morrison. Den utkom i en översättning på svenska av vinkännaren Anders Öhman så sent som 2017 på förlaget Bokfabriken. Det här är enligt mig en bok som alla vinfantaster borde läsa – speciellt de som nyligen förälskat sig i gudarnas dryck: vin. I den här boken förklaras nämligen grunden till vinet vara och existens på ett enkelt och lättbegripligt sätt. Boken är uppbyggd av korta, spännande texter ackompanjerade med härliga bilder på vin. Här kan du bland annat läsa om hur man tillverkar vin, kombinationen mat och vin, samt hur man ska dricka vin.

Vin : vinets grunder

Vin

Nästa bok som jag vill tipsa om heter bara Vin. Den är skriven av André Dominé och översatt till svenska av Olle Björklund och Ingeborg Lahtinen. Boken kom ut 2017 på bokförlaget Stevali. Boken är mycket vidlyftig, och med sina 928 sidor behandlar den det mesta inom temat vin. Om du vill läsa dig till en bred kunskap om vin, så kan alltså den här boken vara rätt val för dig. Och trots sitt vida omfång är det inte speciellt krävande att bläddra igenom denna bjässe från pärm till pärm. Den är skriven med ett lättsamt och enkelt språk och redogör för fakta om vin på ett lustfyllt och intresseväckande sätt.

Vin

Vin – så funkar det

Slutligen ska jag skriva om en bok som är riktigt härlig och underhållande, men samtidigt matnyttig och lärorik – en fantastisk resa genom vinkunskapens vidder. Jag skriver så klart om boken Vin – så funkar det. Det är författarna (och rapparen) Petter Alexis Askergren och Alf Tumble som slagit sig samman och författat denna bok som antogs och publicerades av förlaget Natur & Kultur, Allmänlitteratur, 2016. De både skribenterna anlägger ett mer jordnära perspektiv på vin än vad som är vanligt inom vinlitteraturen. De putsar bort allt snobberi och glamour och behandlar istället vinet med enkel glädje och sann entusiasm. Petter klarar inte bara skriva texter om musik, han klarar även av att utan hjälp skriva en bok på svenska om vin. Det är minsann ingen dålig bedrift! Nu kan du alltså lära dig mer om vin från Sveriges kanske främste rappare och textförfattare genom tiderna!