Vin i Sverige 1900 till nu

Mycket har hänt inom den svenska vinkulturen under 1900 talet och i början på 2000 talet och om det är till det bättre eller sämre låter jag er som läsare avgöra själva.

Motbok och folkomröstning

Som jag skrev om i den förra delen så var problemet med alkohol stort utbrett i Sverige under 1800 talet och det föddes nykterhetsgrupper som började arbeta för ett Sverige där vi skulle dricka mindre eller inte alls vilket medförde att motboken infördes samt hårdare lagar för försäljning av alkoholhaltiga drycker och systembolaget fick monopol på all alkoholförsäljning och alla dessa åtgärder kanske förhindrade att Sverige totalt förföll i an misär. Hela denna process av tillnyktring ledde till en dramatisk minskning av alkoholkonsumtionen och 1918 dracks det i genomsnitt 1,2 liter per person vilket var en tiondel av hur mycket vi dricker idag. 1922 var det mycket nära att det infördes ett totalt förbud mot alkohol då vi hade en folkomröstning om det skulle vara ett totalt förbud och med 51 % vann nejsidan i den jämnaste omröstningen någonsin i Sverige. Det var antagligen tur att det inte blev ett förbud då det i jämförelse med andra länder som till exempel Norge, Finland och USA som hade förbud vart stora problem med brottslighet och hembränning.

Liberalisering

Efter alla åtgärder för att minska tillgången till vin och alkohol så påbörjades en liberalisering efter andra världskriget och motboken togs bort 1955 samt många nya tekniska innovationer infördes i vintillverkningen, från början för att kunna öka volymen i produktionen men senare även för att kunna tillverka viner med en viss stil. Den stora förändringen kom dock med vårt intåg i den europeiska unionen då staten inte längre kunde begränsa hur mycket en person kan föra in samt statens monopol för import, tillverkning kunde fick marknadskonkurrens och i princip är det ännu bara inte möjligt att sälja eller köpa vin i våra vanliga butiker. Dessa förändringar från andra halvan på 1990 talet har medfört att konsumeringen av alkohol ökade dramatiskt under dom första 10 åren och med toppnoteringen från 2004 på 10,4 liter per person var vi tillbaka på en nivå som vi inte hade sett sen 1800 talet då halva Sverige höll på att supa ihjäl sig.

Idag har konsumeringen minskat med omkring 10% och det är faktiskt själva införandet av alkohol från andra länder som minskat mest, kanske var det så att för oss svenskar var det spännande att utnyttja chansen att slippa köpa på systembolaget och istället åka på öl och vin turer till Tyskland och Frankrike. Men den största utvecklingen för vinet efter EU intåget är nog att vi idag ser en massa nya svenska viner och vinträdgårdar ploppa upp i hela landet vilket nog inte många trodde på för 20 år sedan och idag finns det omkring 35 kommersiella vinproducenter och runt 130 som odlar på en hobbynivå och många tror att vinbranschen idag är en framtidsnäring och för vinälskarna är det spännande tider då utbudet växer men framförallt kvaliteten på det svenska vinet blir bättre och bättre för varje år.