Vin resan – Bra eller dåligt för hälsan med vin?

Hej och välkomna till ännu en del i vår serie om vin och i denna del ska vi försöka svara på den eviga frågan om vin är bra eller dåligt för hälsan. Det är ju inte helt lätt att veta vad man ska tro när man ena dagen i våra kvällstidningar läser att ett glas vin är hälsosamt och sedan nästa dag läser att vin orsakar cancer men vi gör ett försök att reda ut hur det ligger till.

Fördelar

Det finns ett antal olika forskningar som säger att vin har olika fördelar för vår hälsa samtidigt som det finns en del som säger att vin är skadligt för vår hälsa och jag tänkte börja med att titta en på del fördelar som blivit redovisade från olika studier. Vin kan göra oss gladare, att vi vid alkoholintag känner oss gladare och mer avslappnade är kanske bekant för många av oss och det finns en spansk studie som säger att vin kan motverka depression även på längre sikt för den som dricker mellan två till 7 glas vin om dagen, studien är framtagen av BMC Medicine och heter Alcohol intake, wine consumption and the development of depression.

Fördelar

Blåa druvor innehåller en aktiv komponent vid namn Resveratrol som via forskning sägs förbättra korttidsminnet och personer som intagit ämnet har lättare att komma ihåg ord samt prestandan i delen av hjärnan som styr minnet ökade vilket medför att inlärning gynnas och känslor ökar, att vissa människor blir mer känslosamma vid drickande av vin ibland är kanske inte något nytt och att ta sig ett glas rött vin ibland kan även förbättra tandhälsan då Resveratrol även har antibakteriella egenskaper.

Vin kan ge bättre immunförsvar

Framförallt rött vin kan förstärka immunförsvaret då det innehåller många antioxidanter vilket hjälper kroppen i kampen mot inflammationer och sjukdomar om man får tro studien som gjorts på universitetet i Texas. Det finns även i rött vin en antioxidant vid namn Polyfenol som i en indisk studie visar att denna antioxidant påverkar kroppens fettlagring och reglerar blodsockret. Att alkohol kan ge leverskador är allmänt känt så när medicinskolan i San Diego presenterade att vin kan minska risken för leversjukdom så var det många som höjde på ögonbryna av förvåning men enligt dom så kan ett måttligt drickande av vin minska förekomsten den icke alkoholrelaterade fettleversjukdomen NAFLD som är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden.

Vin kan ge bättre immunförsvar

Nackdelar

Många av nackdelarna med drickandet av vin verkar vara förknippat med ett överdrivet intagande av dessa drycker och till exempel finns det rapporter som visar att för den som dricker mer än två glas om dagen har en ökad risk att få cancer. Vin kan även påverka chansen att bli gravid då det påvisats att den som dricker max 5 alkoholenheter per vecka har dubbelt så stor chans att bli gravid än den som dricker 10 eller mer. Vin kan påverka vikten då ett glas vin innehåller omkring 100 kalorier om dom inte är söta, då är det mer kalorier som intas och vår kropp kan inte förbränna fett samtidigt som den förbränner alkohol så för den som håller ett öga på sin vikt kan det vara bra att vara vaksam på sitt drickande. Depressioner finns med både som fördel och nackdel och personligen kan jag komma ihåg flera tillfällen när jag först känner mig gladare vid det första och andra glaset vin för att sedan efter några timmar känna mig deprimerad och just detta är bevisat i studier som visar att vid intag av 3 eller fler alkoholenheter kan depression orsakas.

Nackdelar

Personligen tar gärna ett glas rött vin till den grillade köttbiten eller när jag sitter ute på verandan med frun på kvällen och tittar på den pittoreska naturen och om jag ska tro på alla forskningsrapporter så är just detta måttliga drickande hälsosamt men självklart är det så att jag tycker om vin och det är den stora anledningen till att jag dricker det ibland. Jag har också inget emot att ibland spela på V75 eller pokerstars för att roa mig och förverkliga drömmar om den stora vinsten men så länge mitt drickande eller spelande är på en måttlig nivå så ser i alla fall jag ingen anledning att oroa mig för min hälsa, men det är många som har inte har kontroll på varken drickande eller spelande och då kan jag bara hoppas att den som behöver hjälp tar kontakt med någon hjälplinje som kan stödja och hjälpa den som har dessa problem. Jag hoppas att ni som läst den denna del blivit lite klokare om vin är bra eller dåligt för hälsan även om vi blir överösta i tidningar och magasin om dessa motsägelsefulla fördelar och nackdelar dagligen. Som avslutning får jag passa på att säga skål och en trevlig sommar till er alla med mycket sol och framförallt glädje.