Vin resan – Historia del 4

Vår titt på vinets resa i historien fortsätter med vad som hände efter romarnas spridning av vin till övriga Europa och något som jag glömde nämna om romarna var att det var dom som började lagra och frakta vin på fat vilket gjorde vin till en stor exportvara på den tiden.

Medeltiden

Med romarrikets fall fick Europas ekonomi en stark nedgång då det vart svårare att transportera bättre viner och det finns inte mycket information om vad som hände med vinets utveckling mellan år 300 till år 1000 men kyrkan under Karl den stores tid etablerade vinodlingar kanske främst av Cistercienserorden som bland annat i Bourgogne drev medeltidens största handelsrörelse med vin och vanligtvis lagrades inte viner utan dracks upp året efter skörden.

1500 till 1700 talet

Denna period såg dom första vinodlingarna i den så kallade nya världen som anlades av utflyttade europier som för att dämpa sin törst föredrog vin och i slutet av 1500 talet börjades vin att lagras, till exempel av det nederländska östra indiska kompaniet, för långa fraktresor genom att tillsätta alkohol, en process som kallas att förstärka vinet och några av dom berömda viner som skapades på detta sätt är Port, Madeira, Marsala och Sherry. Vi fick även i början av 1600 talet se intåget av populära glasflaskor i Portugal som ett försök att åldra portviner men olyckligtvis stod flaskorna upprätt och korkarna skulle torka ut och tappa förseglingen samt några av dom mest populäraste söta vita vinerna på den tiden var dom nya Sauternes från Bordeaux, Riesling från Tyskland och Tokaj från Ungern. Någonstans i Bordeaux omkring 1650 Cabernet Franc och Sauvignon Blanc mixas ihop av naturen och enligt DNA analyser skapades Cabernet Sauvignon.

Efter upptäckten av glasflaskor med korkar som ett bra sätt för att kunna lagra viner blev denna tid startskottet för tillverkning av starkare och lagrade viner som till exempel Bordeaux röda viner som framtogs med inriktning på den engelska marknaden.

1800 talet

Början av 1800 talet medförde utvecklingen av champagne från ett blekt rött vin till ett bra mousserande vin, även kallat djävulens vin då många flaskor exploderade under jäsningsprocessen men detta problem åtgärdades i takt med att engelsmännen började tillverka starkare och tåligare flaskor. Intåget av järnvägen gjorde att exporten av vin ökade markant men parasiter som mjöldagg och vinlusen förstörde stora delar av vinodlingarna i Europa och för många odlare blev det dödsstöten i en bransch som även hade blivit tuffare med all konkurrens men en hel del odlare valde även att flytta och bland annat spanska Rioja fick tack vare många franska immigranter ett stort uppsving, tyvärr var det även i slutet av 1800 allt vanligare med förfalskade viner som ledde till den omfattande franska lagstiftning av viner som idag legat till grund för EUs bestämmelser.

Slutet av 1800 talet såg även utvecklingen av vetenskapen om tillverkningen av vin och den franske kemisten Louis Pasteur klargjorde hur alkoholjäsningen fungerade med påverkan av jästceller vilket även medförde att vetenskapen om mikrobiologi påbörjades som i sig är en helt annan otrolig fascinerande del av vår historia.