Vin rutter i Frankrike

Hejsan och välkomna tillbaka till vår serie om vin och då det säkert är många vinintresserade som tycker det är spännande att resa till olika vindistrikt tänker jag dela mig av några vin rutter i vinlandet Frankrike som är väl värda att besöka, inte bara för dom vinträdgårdar som där finns utan även för det vackra landskapet.

Alsace

Alsace regionen ligger längs en smal slätt som gränsar till Rhenfloden i öster och Vogeserna i väster och i mer än 60 år har denna rutt bidragit till framgången för Alsacevinerna samt blivit berömd runt hela världen för dess naturliga skönhet, den enkla kursen och för den omedelbara anslutningen som besökarna känner med regionen och dess odlare. Så varför inte hyra en Mercedes SLK Roadster i Strasbourg och fälla ner taket och ta sig dom 170 kilometerna söderut längs Alsace rutten med början i Marlenheim. Ta dig god tid och upptäck vingårdarna, slott och dom charmiga byarna som korsar din väg tills du når slutet på rutten i Thann.

Bordeaux

Sex distinkta vinproducerande territorier grenar sig från hjärtat av Bordeaux regionen och skönheten med att besöka denna plats är att du kan skapa en unik rundtur i vingårdarna baserat på din specifika smak. Prova dom fina röda vinerna norr om Bordeaux och dom söta eller torra vinerna söder om staden och med ett utmärkt utbud av druvsorter, färger och smaker kommer du inte bli besviken när du besöker sydvästra området av Frankrike.

Provence

Söder om Alperna och norr om dom klippiga linjerna av medelhavet är Provence regionen och denna del av Frankrike firas bland annat för sina fina rosévin och resan kan till exempel göras med en hyrbil från Nice och sen köra västerut längs kusten och göra täta stopp för att uppskatta byarna och landskapet under den drygt 200 kilometer långa sträckan till Camargue, en stad öster om Montpellier. Provence vingårdar är uppdelade i åtta appellationer och det finns cirka 350 vinmakare längs vägen så mycket att prova att testa för den som är nyfiken.

Bourgogne

En två timmars resa sydväst om Paris med bil in i de böljande kullarna i Frankrikes Bourgogne, känd för sina Pinot Noir och Chardonnay ger vingårdarna här några av landets finaste viner. Bourgogne har fem territorier och Route des Grandes Crus (vägen för stora viner) tar dig genom Côte de Beaune och Côte de Nuits och det är områdets mest populära sträcka som nästan är 60 kilometer lång och tydligt markerade vägskyltar gör denna färdväg väldigt lätt att följa. Champagne Bara 160 kilometer öster om Paris men till synes världar bort från ljusets stad är den högt ansedda Champagne regionen. Mousserande viner kan inte hävda namnet Champagne om dom inte kommer härifrån och det finns 5 olika sträckor som slingrar sig igenom var och en av dom olika appellationsområdena. Kustlinjen är längst med sina 220 kilometer och dom kortaste är Montagne de Reims och Saint Thierry Massif som båda har omkring 70 kilometer.  Innan ni ger er ut på en bilresa i Frankrike tänk på att lagen där kräver att varje bil har en alkomätare till hands, undvik möjligheten att använda dessa genom att stanna på en härlig Chateau när man väljer att skämma bort sig med några glas regionalt producerat vin.