Vin – vitt eller rött?

Jag har alltid valt det vin som jag varit sugen på, utan att fundera speciellt noggrant över om det är vitt eller rött. Om jag då har postat en bild av min måltid, och mitt val av vin, på Instagram, så har jag inte sällen fått kommentarer om att ”rött passar minsann inte till sånt, och vitt kan man väl inte dricka till det där”. Jag har läst på och funderat mer över detta, men är fortfarande kluven. Å ena sidan vet jag att vissa smaker förhöjer varandra, å andra sidan tycker jag att man ska få välja precis själv vad man är sugen på – även om det inte är den ultimata kombinationen. I den här artikeln tänkte jag dela med min utav några av mina tankar och reflektioner.

Att kombinera mat och dryck

Att kombinera mat och dryck är en konstform. Det har blivit en hel vetenskap och smaker har indelats i olika fack, och sorteras efter vilka andra smaker de passar med. Och visst är det bra att matlagningsproffs, kockar på restauranger kan studera och läsa på om hur mat och dryck bäst bör kombineras. De ska ju sammanställa en god meny med smaker som passar varandra. Men är det så viktigt att man kombinerar rätt i sitt eget hem? Visst, vitt vin till skaldjur är ju att rekommendera. Men om du är sugen på ett speciellt rött vin, men samtidigt vill äta fisk och skaldjur, ska du inte göra det då? Jo, det tycker jag. Hemma gör man vad man själv känner för.

Att kombinera mat och dryck

Varför bry sig?

För varför ska man egentligen bry sig? Det bästa är väl att hitta ett vin som man själv tycker om – sedan spelar det inte så stor roll ifall det är ett rött eller vitt vin? Det stämmer till viss del. Oftast är det dina egna smaklökar som avgör, men ibland vill du kanske laga något riktigt gott, och kombinera det med ”rätt” vin som förgyller smakupplevelse – kombinera en komplett måltid helt enkelt. Du kanske ska bjuda över kompisarna på middag, eller laga en romantisk middag åt din partner. Då kan det verkligen vara värt att hitta rätt vin till det du tänker laga. Då handlar det om mer än att välja ett gott vin till god mat, då handlar det om att skapa en helhetsupplevelse där de olika smakerna lyfter varandra.

Varför bry sig?

Rött eller vitt vin?

Men det är inte alltid så lätt att veta vilket vin som passar med det som du har tänkt att laga. Ska du välja vitt eller rött vin? Om du är osäker finns en del generella rekommendationer. Till skaldjur och fisk brukar man oftast säga att vitt vin är att föredra. Men det finns även vissa röda viner som passar till detta. Därför är det svårt att dra några allmänna riktlinjer för rött respektive vitt vin – det handlar mer om vilken flaska som passar med vad, och mindre om färgen. Om du känner dig osäker så har Systembolaget välutbildad personal som har god kunskap om just vilket vin som passar till vad. Det är bara att fråga personalen i butiken så hjälper de dig att välja rätt.