Viner från Portugal

Portugal hamnar lite i skymundan från länder som Italien, Spanien och Frankrike mär det kommer till viner men man ska komma ihåg att Portugal är ett fantastiskt vinland.

Tack vare den bördiga jorden och det varierande medelhavsklimat så får man fram några av världens godaste viner från Portugal. Ofta brukar man förknippa Portugal och med portvin vilket stämmer men man ska komma håg att Portugal har mycket er att erbjuda än bara portvin.Vad har då detta soliga land att erbjuda?

Portugal, mer än bara portvin

Portvin

Naturligtvis toppas denna lista av Portugals mest berömda vin, Portvinet.

Portvin är ett starkare  söt vin som härstammar från den norra delen av Portugal.

Precis som namnet antyder så kommer vinet från staden Porto.

Portvinet är starkare än vanligt vin och alkoholstyrkan brukar ligga på runt 20 procent. För att kunna skapa portvin behöver man odla vindruvorna i skifferjord, något som det finns gott om i Portugal. Det finns tom en regel sedan 1756 som säger att man ej får tillverka portvin på annat sätt än att odlas på just skifferjord.

Det som gör vinet så sött och starkt är att man tillsätter druvsprit som gör vinet både sött och starkare ön vanligt vin. Portugals största export vad det gäller viner. Drick ofta som en aperitif eller sällskapsdräkt.

Madeiravin

Madeiravin är precis som portvinet ett starkare vin och det kan variera i sötma, det finns både sötare men också torrare varianter. Odlas på ön Madeira därav namnet.

Madeiravin

Precis som portvin så tillsätter man druvsprit för att göra vinet starkare och ibland sötare, det är dock inte lika vanligt som med portvin. Bakgrunden varför man tillsätter druvsprit i vin kommer från kolonialtiden då många portugiser var ute till sjöss och för att det vanliga vinet skulle hålla längre så tillsatte man druvsprit. Det föll många i smaken och resten är historia.

Förutom portvin och madeiravin hittar man också vanliga viner som håller riktigt bra kvalité. Man tillverkar all möjligt vin, från röda viner till vitt vin. Portugal har ett 2o tal olika vinområden som producerar stora mängder vin. Portugal är världen tionde land vad gäller export av vin.

Man hittar naturligtvis internationella druvor som tillverkas till röda viner som exempelvis Pinot Noir, Cabarnet Sauvignon ,Merlot samt Shiraz.

Till vita viner hittar man dom större vindruvorna som Pinot Noir, Riesling samt Sauvignon Blanc men  också många lokala vindruvor.

 I Portugal finns många olika vindruvor som man endast hittar i Portugal vilket gör det möjligt för vinodlare att framställa exklusivare viner som man inte kan hitta överallt.

Ett specifikt vin som kommer från Portugal är Vinho Verde som betyder ”grönt vin” på portugisiska. Vinet kan dock vara både vitt och rött och det ”gröna” syftar på att vinet kommer är ungt. Vinet hittar man i norra Portugal som där klimatet är lite svalare som gör att vindruvorna inte är så söta men rika så syra. Vinet kan tillverkas på fyra olika vindruvor.

Portugal hamnar ofta i skymundan från länder som Frankrike och Italien men man ska inte glömma att Portugal har fantastiska viner med många olika vinområden som tillverkar goda viner. I Sverige hittar man många olika portugisiska viner på Systembolaget.